www.e-society.mk Ширењето на хакерскиот дух (интернет, слободен софтвер и нови медиуми) Новица Наков Слободен софтвер Македонија


The Presentation inside:

Slide 0

www.e-society.mk Ширењето на хакерскиот дух (интернет, слободен софтвер и нови медиуми) Новица Наков Слободен софтвер Македонија http://slobodensoftver.org.mk


Slide 1

Ако сакаме да останеме слободни, мора да се погрижиме правото да се поседуваат дигитални процесори на информации да стане исто толку неотуѓиво како уставните гаранции за слободен говор и слободен печат. ~ Тимоти Лири, 1984


Slide 2


Slide 3


Slide 4


Slide 5


Slide 6


Slide 7


Slide 8

Да се прилагодиш на новата економија не значи само да додадеш веб-сајт на старата постапка. Ова прилагодување значи одново обмислување на с? што се работи. ~ Мајкл Хамер, 1990 (HBR)


Slide 9

http://www.guardian.co.uk/football/blog/2009/nov/19/thierry-henry-handball-france-ireland http://utrinski.com.mk/?ItemID=579B48BEF3E86B44871DB9245AC6C0D1


Slide 10

time.mk


Slide 11


Slide 12


Slide 13

С? помалку има смисла воопшто да се зборува за индустријата на издаваштвото, бидејќи основниот проблем што го решава издаваштвото – големата тешкотија, сложеност и трошок нешто да се направи достапно на јавноста – веќе не е проблем. ~ Клеј Ширки, 2009


Slide 14

www.e-society.mk Интернет, слободен софтвер и нови медиуми Новица Наков Слободен софтвер Македонија http://slobodensoftver.org.mk


×

HTML:

Ссылка: