Маркетинг преку социјални медиуми


The Presentation inside:

Slide 0

Маркетинг преку социјални медиуми Александар Атанасов Е-Маркетинг во Трговски центар iBrand.мк @AleksAtanasov


Slide 1

www.themegallery.com Company Logo


Slide 2


Slide 3

86% од луѓето ги прескокнуваат TВ рекламите Company Logo


Slide 4

Традиционален vs Нов маркетинг Прекинување наспроти заработување на вниманието Еднонасочна наспроти двонасочна комуникација Неефективен наспроти таргетиран маркетинг и мерливи резултати Еднократни активности наспроти градење односи, заедница на обожаватели и сопствени медиуми


Slide 5

Онлајн рекламирањето најголема опасност за ТВ медиумите?


Slide 6

Техники за онлајн маркетинг


Slide 7

Техники за онлајн маркетинг 1. SEO и веб аналитика 2. Блог, white paper, е-книги и текстови, видео канали – content marketing.  3. Одржување односи со купувачи преку E-newsletter и email маркетинг 4. Социјални медиуми – LinkedIn, Facebook и Twitter.  5. Оптимизирање на перформансите на сајтот. 6. Платени огласи.


Slide 8

Социјални медиуми 1.Плански приод: стратегија, цели, канали. 2.Ресурси и комуникација: буџет и менаџер, специјалист за СМ. 3. Содржина: програма за објави 4. Мерење и анализа на резултатите


Slide 9

Ориентација спрема цел Подигнување на свесноста за производ, понуда, бренд Стекнување нови купувачи Задржување на постојаната потрошувачка база Корисничка поддршка Поголема продажба


Slide 10

Community manager гласот на компанијата и располагаат со исклучителна способност за поврзување (комуникациски и социјални вештини) знаат зад што стоиме, што компанијата претставува и која вредност треба да ја истакнеме.  Лесно пренесување на важни пораки (имаат страст за брендот и способни се да одговорат 24/7)


Slide 11

Зошто купувачите се “спријателуваат” со брендови на СМ да им “дадат шанса” и дознаат повеќе пред да се посветат  да им покажат на другите дека се фатиле со “кул” партнер (асоцијација со јак бренд пред пријателите – имам Apple, Nike итн) т.н. врски за “спонзорства” (ова се сегментите кои бркаат попусти, наградни игри и специјални понуди). врски за забава (сегменти кои бараат ексклузивна и забавна содржина, нови производи, совети и сл).


Slide 12

“За да бидете дел од заедницата, мора да станете активен член во неа.” - Brian Solis 


Slide 13

www.themegallery.com Company Logo


Slide 14


Slide 15

Каде се купувачите? 51% од Facebook фановите е повеќе веројатно да купат од брендовите кои ги следат на Facebook 79% од Twitter следбениците е повеќе веројатно да ги препорачаат брендовите кои ги следат #smmenager


Slide 16

Зошто маркетинг преку СМ? 930.000+ профили на Facebook* Зголемување на времето поминато на Интернет Можност за голема интеракција, започнување дискусии Двонасочна комуникација со купувачите Запознавање со понудата Зголемување на продажбата Воспоставување на сопствени канали за промоција и заедница публика на брендот


Slide 17

Информациите не наоѓаат нас


Slide 18

Facebook ads vs Paid search


Slide 19

Што ги мотивира корисниците да “Лајкнат” компанија, бренд


Slide 20

Facebook страница како mini-hub www.themegallery.com Company Logo


Slide 21

47% конверзија на фанови со Welcome таб


Slide 22

Апликации за креирање на посебни табови Инсталација преку Facebook developer app iFrameWrapper Custom Welcome page and Tabs Tabpress Involver Buddymedia WildFire FacebookTabsite


Slide 23

“Животот” на еден пост Просечната објава допира до 17% од фановите Постот се задржува во news feed во просек до 3 часа Коментарите се 4x помоќни од Like-овите Facebook следи повеќе мерки за да одреди Afinity


Slide 24

NFO – news feed optimization EdgeRank 1. Affinity - the number of times 2 people (or a person and a page) have interacted 2. Weight - the number of times users have interacted (commented, liked) with the content in question 3. Recency - the time since the content was posted, note that Facebook moves and changes very quickly. Привилеги за прикажувања на wall: Upload на видео Фотографии Линк Статус Коментар Like


Slide 25

Акции за зголемување на интеракција и фанови Mултимедијлна содржина – фотографии, видеа Ги стимулираме фановите да постираат, Facebook group, Live video со Vpype Коментирање на албуми и линкови (се појавува во Top news) Статуси со 5 и повеќе лајкови се појавуваат во Top news Like other pages - partnership Фреквенција на постови - вистинскиот тајминг


Slide 26

Facebook ads


Slide 27

Мерење и анализа Google Docs – следење на тие со голем reponse rate и повторување на слични Facebook insights EdgeRankChecker Fangager Vitrue, Facebook page grader Идентификување и наградување на најактивниот месечен фан


Slide 28


×

HTML:

Ссылка: