Вовед во застапување на интернет


The Presentation inside:

Slide 0

www.metamorphosis.org.mk Вовед во застапување на интернет Обука за користење на социјални медиуми за демократија Фондација Метаморфозис, 23.03.2010


Slide 1

Проект: Социјални медиуми за демократија Општа цел: демократски развој во Македонија преку употреба на нови технологии – социјални медиуми и содржини креирани од граѓани Цел на проектот: стекнување на технички и лидерски способности кои ќе им овозможат на НВОи и индивидуални активисти да ги користат како средство за позитивна социјална промена за одредени важни каузи www.metamorphosis.org.mk


Slide 2

www.metamorphosis.org.mk Застапување преку блог Користење на блог за борба против неправда Предности: бесплатно/евтино лесно персонализирање интерактивност коментирање поделена работа помеѓу авторите мултимедија


Slide 3

Кој треба да отвори блог за застапување? Зборување за друг Имаш ли право? Контакти со блиските - согласност Блогот може и да и наштети на каузата www.metamorphosis.org.mk


Slide 4

Видови на блогови за застапување Блог за криза Неправда што може брзо да се реши Кратка временска рамка Релативно јасни цели Блог за проблем Постојна ситуација за која нема брзо или лесно решение Долгорочна временска рамка Неколку комплексни барања Блог за криза во блог за проблем Неправдата не е решена за брзо време www.metamorphosis.org.mk


Slide 5

Што му треба на секој блог за застапување? www.metamorphosis.org.mk


Slide 6

Основни информации Што? Зошто? Кој? Кога? Како? ? За нас www.metamorphosis.org.mk


Slide 7

... Новини Јасна цел мисијата на блогот во една реченица Страница: „Како да се вклучиш?“ Имејл адреса www.metamorphosis.org.mk


Slide 8

Креирање на блог за застапување www.metamorphosis.org.mk


Slide 9

1. Избирање цел Информирање Притисок Специфична промена Генерална реформа Важно за: Дефинирање на стратегијата Мотивирање на доброволците Дефинирање на успехот www.metamorphosis.org.mk


Slide 10

2. Формирање на тимот Сам Со тим: Писатели – потреба за редовно објавување постови (најмалку секој втор ден) Програмер Дизајнер Лице за остварување контакти Преведувач www.metamorphosis.org.mk


Slide 11

3. Градење на блогот Основни информации Слики – Flickr Zeitgeist Видео – YouTube, Dailymotion Беџ – работа на дизајнерот Врски со други акции Тагови - Technorati www.metamorphosis.org.mk


Slide 12

4. Промоција Одредување на целта: лице или група кои имаат моќ да ја поправат неправдата ? притисок www.metamorphosis.org.mk


Slide 13

Влијание на блогот врз владата www.metamorphosis.org.mk


Slide 14

Контакт со медиумите Кој треба да биде информиран? Локални медиуми Меѓународни медиуми Видливоста и лесниот пристап се обратно-пропорционални 2. Кој е доволно слободен да известува? Слободата и лесниот пристап се обратно-пропорционални www.metamorphosis.org.mk Влијание на блогот врз владата


Slide 15

… Контакти на членовите во медиумите Соопштение за јавност Брзи и прецизни одговори, цитати Поврзување со блогот www.metamorphosis.org.mk


Slide 16

Ти си водач на заедница организирај и мотивирај Познавај ја твојата заедница Влијатели Стручност Идеи за подобрување на кампањата Анкети за нови акции: Freepolls, Pollhost Посетеност: Clustermaps Одбери акција www.metamorphosis.org.mk Блогот – центар за акција


Slide 17

Можни акции Потпиши е-Петиција: Тhepetitionsite, iPetitions Пиши му на твојот политички претставник Бојкотирај Х производ – беџови Потпишување на ветување – PledgeBank Организирај офлајн акција Засилување на замолчениот говор Направи видлив знак www.metamorphosis.org.mk


Slide 18

Мобилизирај ја твојата заедница www.metamorphosis.org.mk


Slide 19

www.metamorphosis.org.mk Пишување за на веб Обука: Социјални медиуми за демократија Скопје, 23.03.2010


Slide 20

www.metamorphosis.org.mk Факти Пишувањето за на веб е многу поразлично од пишување на документи 79% од корисниците ја скенираат страницата намсто да ги читаат сите зборови Читањето од екранот на компјутерот е 25% побавно од читањето печатено издание Содржината за веб треба да има 50% зборови од содржината која би се печатела


Slide 21

www.metamorphosis.org.mk Пишување за на веб Поделете ги долгите документи Најважната содржина на врвот Кредибилитет Јасно и конкретно изразување Свежи информации


Slide 22

www.metamorphosis.org.mk Скенирање на содржина Пишувај за скенирање Истакнување на зборови Не користи сина боја Користи листи Секој параграф нека биде нова идеја


Slide 23

www.metamorphosis.org.mk Пишувај за да биде прочитано Наслов Листи Објаснувања Линкови


Slide 24

www.metamorphosis.org.mk Што да се избегнува Кликни тука На овој линк На оваа веб страница


Slide 25

Анонимно блогирање Не користи лични информации Користи псевдоним Не користи платено блогирање или е-пошта Користи е-пошта со лажни информации Користи различни компјутери Користи апликации за анонимно сурфање: Tor, Wordpress www.metamorphosis.org.mk


×

HTML:

Ссылка: